Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu 07-11 Mayıs 2018 Canakkale

Sempozyum Gezisi

Sempozyum Gezisi 12 Mayıs 2018 Cumartesi 

Sempozyun Gezisi için Çanakkale Cumhuriyet Meydanından hareket saati 10:00.

 

Lütfen kayıt formunda tercihinizi belirtiniz. 

Seçenek 1:  Troya Ören Yeri (Çanakkale, Merkez, Tevfikiye Köyü) Prof.Dr. Rüstem ASLAN rehberliğinde.

Seçenek 2:  Parion Antik Kenti (Çanakkale, Biga,Kemer Köyü) Prof.Dr .Vedat KELEŞ rehberliğinde.

Seçenek 3: Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı​, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Gezisi (Alan Başkanlığı Uzman Klavuzu Rehberliğinde)

1973 'te kurulmuş ve Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale ili sınırları içerisinde yer alır. Gelibolu Yarımadası’nın güney ucundadır ve Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

I. Dünya Savaşı Çanakkale Deniz ve Kara Muharebelerinin yapıldığı yerler Gelibolu Yarımadası içerisindedir. Ayrıca batık gemiler, toplar, siperler, kaleler ve burçlardan ve savaşla ilgili yüzlerce başka kalıntıdan oluşan geniş bir yelpazenin yanı sıra 60.000′i aşan Türk şehidinin ve yine 250.000′i aşan Avustralya, Yeni Zelanda, İngiliz ve Fransız askerlerinin savaş mezarları ve anıtları buradadır.
Muharebe alanları, savaş mezarları, anıtlar ve savaşla ilgili kalıntılar “tarihi sit alanı” ve “kültürel varlık” olarak tescil edilmiştir. Ayrıca MÖ 4000 tarihine dek giden birçok “Arkeolojik sit alanı ve anıtı” vardır. Çok çeşitli “doğal sit alanları ve anıtlar” içerisinde ise kumsallar, koyaklar, Akdeniz çalıları (maki) ile karışık koru parçaları, çarpıcı görünümlü jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar, bir tuz gölü(yakın zamana kadar bir kıyı gölüydü) ve 15. yüzyıl askeri mimarisinin eşsiz örneklerini içeren ilginç bir “kültürel miras” kolleksiyonu vardır.